Snoeihoutverwerking

Het meest bijzondere kenmerk van bomen en struiken is zonder twijfel dat ze verhouten. Naarmate de jonge twijgen langer worden, worden ze ook dikker en steviger. Zo komen ze zonder kleerscheuren de winter door. In het voorjaar vormen de takken nieuwe uitlopers en wordt de boom of heester hoger en breder. Groeien de takken te hoog of te ver en hinderen ze ons of de planten in hun buurt, dan is het tijd om in te grijpen en te snoeien.

Maar snoeihout is stevig materiaal en stop je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld grasmaaisel, niet zomaar in het compostvat. Creatieve tuiniers verwerken hun snoeihout steeds vaker in nuttige en mooie tuintoepassingen. Kringlooptuiniers houden de stevige houtresten binnen de eigen tuin en gebruiken ze als bouwmateriaal.

snoeihout verwerken

Door houtsnippers te composteren of ermee te mulchen bouw je de structuur en de vruchtbaarheid van de bodem op. In combinatie met hedendaagse materialen verwerk je het tot afsluitingen en andere originele constructies. Of je slaat de artistieke weg in en ontwerpt een fraaie blikvanger die jouw tuin een heel persoonlijk karakter geeft. In deze rubriek laten we je kennismaken met de vele mogelijkheden die snoeihout biedt en stellen we je een aantal manieren voor om het hout binnen de kringloop van je eigen tuin te houden. We geven tips om minder vaak en ingrijpend te moeten snoeien. 

Kijk ook eens in onze mediagalerij  naar de filmpjes over snoeihout.

Ontdek ook onze betreffende blogberichten:

>> Tijd voor de zomersnoei (én een slimme truc voor de verwerking van je takkenresten 😊)

 

Meer weten over thuiskringlopen?

>> Terug naar hoofdpagina Thuiskringlopen