M²- moestuinieren

Vierkantemeter moestuinieren

Heb je slechts een kleine oppervlakte tuin ter beschikking, of zet je net je eerste stappen als moestuinier? Dan is vierkantemeter moestuinieren iets voor jou! Zelfs een kleine oppervlakte levert best al wat interessante oogst op. Afhankelijk van de grootte van je gezin en beschikbare oppervlakte kan je starten met 1 of enkele vierkantemeterbakken.

First things first ….

Hoeveel planten je in elk vakje plant, is afhankelijk van soort en ras. Welke planten je precies zet is afhankelijk van je eigen keuze. Sommige tuinliefhebbers gebruiken de m²-bak voor diepwortelende groenten (schorseneer, wortel, rammenas …), maar dan moet de diepte van het substraat in de bak wel voldoende groot zijn (30cm of meer). Andere liefhebbers kiezen voor groenten met een (vrij) lange looptijd (boon, winterkool, prei…), wat betekent dat je m²-bak lange tijd amper voor andere groenten en kruiden kan gebruikt worden. 

Hoe vul je je moestuinbak?

Hoe je dit precies aanpakt, lees je hier

Wat kweek je in je vierkantemeterbak?

Zelf raden we aan om de m²-bak vooral te gebruiken voor kruiden, snelle groenten en plukgewassen. Deze geven het meeste voldoening als je voor de allereerste keer m²-tuiniert.  Soorten die je zonder probleem in een m²-bak kan zaaien, zijn radijs, spinazie, rucola, tuinkers, pluksla, kervel, peterselie, snijselder, veldsla, postelein, winterpostelein, bieslook, basilicum, dille, koriander …  Al deze soorten hebben vrij kleine zaadjes, nemen een relatief beperkt oppervlak in, leveren na 3 à 6 weken al oogstbaar blad. Meerdere keren per jaar zaaien en oogsten is zeker mogelijk.

zaaien in perspot of rechtstreeks in de tuin

Het is zover! Je kan aanplanten in je vierkantemeter-moestuinbak. Hoe ga je te werk?

  • Hark het bodemoppervlak in je m²-bak heel fijn
  • Span een draad waarlangs je wil gaan zaaien of planten
  • Maak met je vinger of met de steel van je hark een geultje van een vingerdik diep
  • Zaai in het gleufje (tussen elk zaadje laat je een afstand die 5 keer de grootte van het zaadje bedraagt). Ook breedwerpig zaaien, verdeeld over je plantvakje van 30x30 of 40x40, is een mogelijkheid
  • Doe voorzichtig de gleuf terug dicht en duw de bodem lichtjes. Als je breedwerpig zaaide, strooi je na het zaaien voorzichtig nog een halve centimeter grond over de zaadjes. Gebruik een gieter met broeskop om alles voorzichtig nat te maken
  • Breng eventueel wat labeltjes aan zodat je niet vergeet wat je waar hebt geplant
  • Wachten en af en toe gieten als de bodem uitdroogt
  • Na enkele dagen zullen er al plantjes hun kopje boven de grond steken (bij rucola en tuinkers gebeurt dat vaak al na een dag of 4, bij sla en radijs reken je op 7 à 8 dagen). Radijs, spinazie, rucola, tuinkers, pluksla, kervel, postelein, winterpostelein: van deze soorten kan je al na enkele weken oogsten. Na de oogst (of als bepaalde plukplanten aan het einde van hun Latijn), verwijder je de (wortel- en blad)resten, egaliseer je en zaai je opnieuw. Peterselie, snijselder, bieslook, basilicum, dille, koriander: dit zijn soorten die je in het voorjaar zaait en waarvan je vervolgens het hele jaar vlot kan plukken, zonder dat je opnieuw zaait.


Extra tips bij vierkantemeter-moestuinieren

  • Als het einde van het zaaiseizoen nadert (rond half september) kan je alle vrijgekomen grond in je m²-bak inzaaien met veldsla.  Deze typische wintergroente geeft je vervolgens in de late herfst en de winter nog heel wat heerlijk lekkers
  • Als je ook het volgende jaar aan de slag wil met je m²-bak dan kan dat. Haal voorzichtig het substraat uit je bak, leg het op het dekzeil en meng er ±1/4 compost onder. Je kan dat nog een aantal jaar doen, maar over 3 jaar vervang je toch eens best alle grond in je bak, om ervoor te zorgen dat er zich zeker geen ziektes voordoen.
  • Heb je een tekort aan zaadjes of kiemplanten? In je keuken heb je altijd wel wat groenteonderdelen die je niet op eet, maar eigenlijk wel zou kunnen herplanten. Denk bv. aan het onderste deel van je selder of prei. Of aan de kruin van je wortelen of van je rode biet. Je kan deze een tweetal weken in een ondiep bakje met water voor je raam zetten totdat er kleine haarworteltjes aan komen, en vervolgens uitplanten in je m²-tuintje.  De bladeren en eventuele worteltjes die er vervolgens nog aan zullen groeien zijn zeker ook goed bruikbaar in je keuken Je kan uiteraard ook plantjes kopen in het tuincentrum of zelf plantjes voorzaaien in een bakje voor je raam of perspotjes maken en daar je zaadjes in laten voorkiemen…. en vervolgens die planten in je m²-bak planten
  • Vierkantemeter-moestuinieren en kinderen is een prima combinatie! Ze leren er hoe groenten groeien, vinden het spannend en wie weet krijgen ze zelf ook de smaak te pakken.
  • Heb je geen vierkantemeter-bak? Dan maak je die toch lekker zelf? Met onze DIY-tips lukt het je zeker! 

Geïnteresseerd in meer?

Ontdek onze workshops  en brochures

 

>> Meer weten over kringlooptuinieren

 

Meer weten over thuiskringlopen

Ontdek hier alles over thuiskringlopen