Waarom is Vlaco-potgrond duurzamer dan klassieke potgrond?

Vlaco potgrond duurzamer dan klassieke potgrond

Waarom kiezen voor Vlaco-potgrond? 

In Vlaco-potgrond is de helft van het veen vervangen door compost (groencompost en schorscompost). Door het aandeel veen te beperken in de Vlaco-potgrond, worden heel wat kilo’s CO₂-equivalenten uitgespaard. Bij het ontginnen en het transport van veen komt immers veel CO₂ vrij. Bovendien draagt de compost op een positieve manier bij aan het microbieel leven in de potgrond, wat de ziektewerendheid ten goede komt. Via onderzoek en praktijkproeven optimaliseert Vlaco de samenstelling van de potgrond steeds verder.

Samen met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en andere wetenschappelijke partners blijft Vlaco via wetenschappelijk onderzoek en ook via eigen demoproeven inzetten om het aandeel turf in Vlaco-potgrond nog verder te verminderen, om de nutriëntenvoorraad te optimaliseren en om het vochthoudend vermogen nog te verbeteren. 

Vlaco-potgrond: universele potgrond met tal van mogelijkheden 

Wil je een vierkantemetertuintje aanleggen, bloembakken vullen of je terras opfleuren met bloempotten, dan is Vlaco-potgrond een ideale keuze. Je planten zullen er blij mee zijn. En ook voor jou is het gemakkelijk, want Vlaco-potgrond houdt vocht goed vast en bevat traagwerkende nutriënten. Dit betekent: minder begieten en bijbemesten is voor de meeste planten niet nodig. Tip: let op met zuurminnende planten: deze hebben specifieke potgrond nodig die zuurder is dan universele potgrond.

Vlaco-potgrond: zowel voor particulier als groenprofessional

Meer en meer mensen zijn actief op zoek naar manieren om zo ecologisch mogelijk aan de slag te gaan. Op elk gebied. Ook daar past Vlaco-potgrond perfect ‘in het potje’, met wel 50 % veenvervanging in de Vlaco-potgrond. Het feit dat veen een eindige grondstof is en dus veel minder milieuvriendelijk, weet lang niet iedereen. Potgrondmengsels bestaan vaak voor 100 % uit veen. Dat de potgrond ook naar gebruiksgemak en resultaten goed scoort, is meer dan mooi meegenomen. Zowel voor particulieren als voor groendiensten is Vlaco-potgrond een mooi en duurzaam product. Laat die lente- en zomerpotplanten maar komen!

Potgrond-tips

Tip 1. Compost is geen potgrond. Compost dient om bodem te verbeteren door compost in de bodem te mengen bijvoorbeeld bij de aanleg van gazon, aanplanten van planten of struiken, …Om bloembakken, -potten, … te vullen gebruik je beter potgrond.

Tip 2: Wist je dat je “oude” potgrond kan vernieuwen door er compost bij te mengen? Meng daarvoor 4 delen potgrond met 1 deel compost. 

Gebruikers Vlaco-potgrond aan het woord

Gemeenten Avelgem en Anzegem namen de proef op de som. Ze gingen er vorig jaar in hun bloembakken en –torens mee aan de slag. Beide gemeentes waren op slag verkocht door de resultaten, het gebruiksgemak van de potgrond én zijn duurzame karakter. Ze getuigden erover voor de PlattelandsTV-camera's. 

Erik Vandereecken, schepen Avelgem: “Tot onze grote vreugde hebben we vastgesteld dat er een zeer positief effect is van de Vlaco-potgrond in vergelijking met de reguliere potgrond: een stevigere en uitbundigere bloei, het valt ons ook op dat we minder water moeten geven, de potgrond is dus beter waterhoudend. Het is zeker iets dat we in de toekomst verder willen uitbreiden naar onze andere bloembakken. “ Christophe Vandererven, schepen Vichte, testte in kader van de demoproeven onder andere ook de duurzame Vlaco-potgrond in hun bloemtorens. “Wij ervaren dat de kleuren heel wat beter zijn, er zijn ook minder ziektes en het is schimmelwerend. We zijn heel tevreden over het resultaat. Doordat we met een substraat op basis van compost werken, houdt die het water beter in de bodem vast, waardoor we minder water moeten toevoegen”. 

 

>> Vlaco-potgrond in de pers: ontdek het opiniestuk van Ruben Vanholme op vrt.nws (22 maart 2021)

Waar is Vlaco-potgrond verkrijgbaar? 

ImogIOK Afvalbeheer en Igean produceren Vlaco-potgrond. Deze is verkrijgbaar in zakken van 50 liter en soms ook in big bags of in bulk. Ontdek hier de verkooppunten van Vlaco-potgrond.

Ontdek meer over Vlaco-potgrond

Alles weten over Vlaco-potgrond

Ontdek meer over Vlaco-compost

Alles weten over Vlaco-compost