Restjesrecept: bierbrood

Restjesrecept bierbrood
Foto Heikki Verdurme

Een heerlijk, primitief broodje met bruin bier én bakpoeder. Je vervangt alle vocht in dit brood door bier of overschotjes van bier. Zonder veel tralala en supereenvoudig! De winter is een mooi seizoen voor het maken en proeven van dit bierbrood.

 

Ingrediënten

  • 400 à 500 g volkorenmeel
  • 1 zakje (of 3 koffielepels) bakpoeder
  • snufje zout
  • 330 ml bruin bier
  • 3 klontjes boter
  • bloem (voor het bestuiven)


Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een cakeblik in en bestuif dit met bloem.
  • Meng meel, bakpoeder en zout in een grote kom.
  • Giet voorzichtig het bier erbij en meng alles tot je een
  • plakkerige massa hebt.
  • Kneed het deeg nog 5 minuten op een met bloem bestrooid aanrecht.
  • Maak je geen zorgen als het deeg na die 5 minuten nog wat aan je handen plakt!
  • Leg het deeg in het ingevette bakblik.
  • Verdeel de klontjes boter over de bovenkant van het deeg.
  • Bak het brood 45 minuten op 18 °C.
  • Keer het bakblik boven een keukenroostertje en laat het brood afkoelen.
  • Eet het binnen drie dagen smakelijk op.
     

Tips en variatie

  • Dit kan evenzeer met andere bieren. Wil je het brood een zuurdesemtoets geven? Gebruik dan geuze. Heb je behoefte aan een zomerzonnig bierbroodje? Gebruik dan een kriek- of frambozenbier als basis.
  • Heb je bier dat al enkele maanden voorbij de houdbaarheidsdatum is? Geen zorgen. Zolang de geur niet ranzig of eigenaardig zuur is, kun je dat bier verwerken in je broodje.

 

Ontdek meer thuiskringlooptips! 

Ontdek hier wat Vlaco nog allemaal in petto heeft rond voedselverlies beperken

 

Meer restjesrecepten ontdekken? 

Ontdek hier meer restjesrecepten uit onze 2 kookboeken.