Een gft-sorteerheld maakt morgen duurzamer!

Veranderingen komen pas wanneer ze door iedereen gedragen worden. Een nieuw jaar, nieuwe uitdagingen. Waarom het milieu niet voorop zetten dit jaar? Als gft-sorteerheld kan jij een wezenlijk verschil maken! 

Word een gft-sorteerheld

1.    Steek je nek uit voor het gft-afval!

Ken jij de gft-sorteerregels en begrijp jij de achterliggende redenen van de uitbreiding van de gft-definitie? Dán kan je het klimaat helpen. Hijs de rode vlag voor jezelf, je gezinsleden, vrienden en collega’s wanneer plastic argeloos in de gft-bak verdwijnt.
Even makkelijk geklaard, maar ondertussen heb je toch maar weer dat verschil gemaakt!

2.    Plastic of fruitstickertjes: trek ze er zelf af!

Fruitstickertjes horen niet bij het gft-afval, ze breken niet af en kunnen niet verwijderd worden tijdens het composteerproces. Hetzelfde geldt voor plastic wraps van groenten of fruit. Plastic composteert niet en hoort niet bij gft. Neem het heft zelf in handen en trek ze eraf! Klusje geklaard in een nanoseconde.

3.    Gebruik duurzame compost en digestaatproducten

Vlaco-compost is het stabiele, gehygiëniseerde en humusrijke eindproduct van de compostering van selectief ingezamelde materialen zoals groenten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren en snoeihout. Compost is een bodemverbeteraar en zorgt voor een gezonde en vruchtbare tuinbodem waar gazon, sierplanten en groenten in zullen floreren. Daarnaast wordt het ook als duurzaam bestanddeel gebruikt in potgrond. Ook natuurlijk bemesten kan met digestaat. 

Vlaco-compost koop je op een recyclagepark of bij compostproducent in je buurt. Check hier de verkooppunten van compost en digestaat.

Voor wie twijfelt over wat wel en niet in de gft-bak mag, is er de gft-sorteerwijzer

Opgelet: de uitbreiding van de gft-definitie heeft enkel impact op die regio’s waar gft selectief huis-aan-huis wordt ingezameld.