Een dag op pad met onze nieuwe staalnemer, Maxim

Staalname Vlaco

" Het ene vraagt al wat meer voorzorgsmaatregelen dan het andere ..."

Na verschillende weken van opleiding, teksten lezen, zeer veel uitleg én verschillende begeleide staalnamedagen is het eindelijk zover: Maxim is bevoegd als staalnemer! Hij mag alleen de baan op om stalen te nemen van compost- en digestaatproducten.

Gisteren heeft Maxim alles grondig voorbereid. De vier bedrijven van vandaag bieden heel wat variatie. Van mestverwerking, naar gft-compost en digestaatproducten. Goed voorbereid met staalnameformulieren, voorgedrukte etiketten en voldoende recipiënten komt Maxim, stipt om half negen, aan in Gistel. De eerste staalname kan van start gaan. 

“Fast forward” naar ’s middags. Twee van de vier bedrijven werden reeds bezocht, waarbij drie stalen de koeling al aardig opvullen. Nu is het de beurt aan de gft-compostering. Uit de composthoop van zo’n 400 m³ maakt een wiellader vier inkepingen. Uit deze inkepingen neemt Maxim met verschillende schepjes telkens vier “grepen”, die de uiteindelijke stalen zullen vormen. Op deze manier worden de 2 emmers en 5 kleinere potjes, met een glimlach, gevuld.


Staalname op terrein Vlaco

Bij het laatste bedrijf moeten zowaar zes verschillende eindproducten bemonsterd worden. Vloeibare en vaste producten, maar ook concentraten worden hier opgevolgd door Vlaco. Het ene vraagt al wat meer voorzorgsmaatregelen dan het andere. De vloeibare producten worden bemonsterd door middel van een kraan. Het volume dat nog in de kraan aanwezig is, wordt eerst afgetapt, alvorens het staal genomen kan worden. Bemonstering van vaste digestaatproducten verlopen doorgaans volgens dezelfde procedure als de compoststaalname, al vereisen vaste digestaten soms wat meer gespecialiseerd materiaal. 


Staalname Vlaco

Aan het einde van dit bezoek, na het invullen van een staalnameformulier voor elk van de eindproducten, zijn de bestelwagen en de koeling goed gevuld, tien stalen in totaal. De volgende bestemming ...

...het labo in Gent. Hier worden de stalen overhandigt in de staalacceptatie en, na het nodige papierwerk, zit de dag er officieel op. Binnen ongeveer vier weken mogen we de resultaten in onze Postvak IN verwachten.

Meer over de onafhankelijk certificering van Vlaco.

 

Terug naar het activiteitenverslag 2018