Compostgebruik is ideaal voor aanplant van bomen

Bomen wortelen diep in de bodem. Ze snakken bij aanplant naar een compostdosis waar ze jaren mee voort kunnen. Zorg dus voor een ideale start met voldoende compost in het plantgat. Een unieke kans waar je boom jarenlang geniet van zal hebben. 

Wat zijn de voordelen van compostgebruik bij aanplant van bomen

Als je het plantgat groot genoeg maakt en er compost in mengt heeft dit tal van voordelen. De bomen slaan alvast gemakkelijker aan. De compost zorgt bovendien voor een lange termijn basisbemesting én een betere de waterreserve voor je boom.

Wanneer plant je best bomen aan en waar let je best op? 

Het ideale plantseizoen is de vroege lente, of beter nog, de late herfst. Zorg ervoor dat je geen bomen verplant tijdens vriesweer.  

Hoe pak je het aanplanten van bomen praktisch aan? 

Maak een plantgat even breed als de takken van de kroon en meng de uitgegraven bodem grondig met 20 % compost. Plaats dan de boom of struik en eventueel een plantensteun. Vul de put vervolgens langzaam en voeg met tussenpozen overvloedig water toe zodat de grond goed rond de wortels sluit. 

Bomen aanplanten met compost

Extra tip: Na het aanplanten kan je ook jaarlijks mulchen met ongeveer 1 cm Vlaco-compost. Let bij fruitbomen op dat je de entplaats niet met compost bedekt.

Bomen aanplanten met compost

 

Ontdek wat compost allemaal voor de bodem doet

>> Ontdek hier wat compostgebruik voor jouw bodem doet

>> Ontdek de 7 wetenschappelijke voordelen van compostgebruik voor de bodem

>> Wist je dat compostgebruik zorgt voor koolstofopslag in de bodem?

>> Meer weten over compostgebruik in de tuin en in openbaar groen