Compost, recyclagetopper van 2017

Compost werd verkozen als de recyclagetopper van 2017 op het zesde afval-en recyclagecongres in Leuven. Een belangrijk signaal voor de grote rol die compost kan spelen in een circulair Vlaanderen. Want dat is de doelstelling voor 2050: een circulaire economie.

 

Inspiratie voor Europa

Vlaanderen investeert in een duurzaam kringloopmodel waarbij gescheiden inzameling, compostering, vergisting en gebruik van compost en digestaat centraal staan. We halen in Vlaanderen meer uit de biologische kringloop en dat is ook Europa niet ontgaan. Het Vlaamse kringloopmodel is voor Europa een bron van inspiratie.

 

Circulair is het DNA van compost

Compost is een eindproduct dat ontstaat door het composteringsproces van biologisch-organisch materiaal zoals keuken- en tuinresten. Een natuurlijk proces, waarbij eindproducten zich steeds opnieuw heruitvinden. Compost is dus de vertegenwoordiger bij uitstek voor de circulaire economie. Meer nog, de biologische kringloop is met haar DNA een fundament van de circulaire economie.   

 

Vlaco-compost, dat is kwaliteit!

Kwaliteit is het kernwoord om nog meer uit de biologische kringloop te halen. Een kwaliteitsvol en veilig eindproduct is immers de sleutel om een beloftevolle afzet te garanderen op de circulaire economiemarkt. Mede dankzij de ondersteuning van Vlaco en haar leden is de compostafzet de laatste 25 jaar flink gegroeid, er is in 2016 meer dan 420.000 ton compost afgezet. Op die 25 jaar tijd zijn er door Vlaco 5.490 stalen genomen en sinds 2007 heeft Vlaco 806 audits uitgevoerd. Een waarborg voor kwaliteit.

 

Duurzaamheid meten

Anno 2017 willen veel mensen bewuster en duurzamer consumeren. Om die omslag te stimuleren is het belangrijk om de burger correcte informatie te verschaffen. Vlaco heeft  een CO2-tool ontwikkeld die de mogelijkheid biedt om de ecologische voetafdruk van compost te meten. Hiermee weet de consument meteen hoeveel CO2 er met de keuze voor compost wordt bespaard én hoe groot zijn bijdrage is aan een groenere toekomst voor heel Vlaanderen. De compostering en vergisting in Vlaanderen hebben het potentieel  om 1 miljoen ton aan CO2-equivalenten te besparen. Dat komt overeen met de uitstoot van 660.000 auto’s per jaar!

 

Recyclagetopper van 2017

Dat compost bekroond wordt met de trofee van Recyclagetopper 2017 is een mooie verdienste voor de inspanningen die de sector levert. Een duwtje in de rug voor compost op de weg naar een circulair Vlaanderen in 2050!

 

lml