Begin juni: grasrecycleer-tijd in de tuin!

Grasrecycleer

Tijdens de maand mei hebben heel veel Vlamingen hun gras bewust (langer) laten groeien. Dat heeft veel voordelen. Als je het gazon erg kort maait (dus korter dan 5 cm), zorg je voor extra veel lichtinval op de onderliggende bodem, hierdoor droogt de bodem sneller uit. Door erg kort te maaien kunnen ook mossen de niet grasvrije bodemgedeeltes beginnen innemen en worden onkruiden (die jarenlang inactief als zaadje in de onderliggende bodem liggen te wachten) plots getriggerd worden om te beginnen kiemen. Voor jezelf win je alweer heel wat tijd en de bloempjes die hierdoor behouden bleven in het gazon, zijn heel interessant voor de insectenwereld. Wist je tenslotte dat klavertjes stikstof opnemen uit de lucht en in feite jouw gazon voeden zonder dat je dat zelf nog moet doen?

Maar nu is het juni en kan je aan het grasrecycleren in de tuin! Hoe ga je zo duurzaam mogelijk met je grasmaaisel aan de slag? Wij geven enkele tips! 

1. Gazonmaaisel is perfect geschikt om als mulchlaag te gebruiken. Het remt het onkruid, houd de onderliggende bodem vochtig en geeft tegelijk voedingsstoffen en – na vertering – structuur aan de onderliggende bodem.

2. Wat kort gazonmaaisel kan je gerust aan je kippen geven. Let op: geef hen niet te veel maaisel en strooi het niet te dik in de ren. Want als kippen veel van dat kort gras eten, dan kan dit opstoppen in hun krop. Hier begint het dan te gisten, de opgepikte graantjes geraken niet meer tot bij de maag en de kip wordt ziek of mager.

3. Compost maken van je gazonmaaisel kan ook. Voeg het maaisel eerder met mondjesmaat en goed gemengd met bruinmateriaal toe aan je thuiscompostering. Wie grote hoeveelheden zuiver gazonmaaisel zonder bijmenging composteert, zal te kampen krijgen met extreme broei, met verslemping en koek-vorming… waarna het composteerproces helemaal stil valt.

4. Wacht na eind mei niet te lang met je gras voor de eerste keer te (mulch)maaien. Tot begin juni - en zeker met de frissere temperaturen van de laatste maanden – staan er nog niet te veel bloemen in het zaad en/of is het zaad nog niet kiemkrachtig. Dan kan je de grasresten gerust in je tuin recycleren door gebruik te maken van bovengenoemde thuiskringlooptips. Let wel op als je het gras nog veel langer laat staan. Dan gaan de zaden kiemkrachtig zijn en kan je ze zo verder verspreiden in je tuin. 

5. Afvoer van het grasmaaisel naar het recyclagepark is natuurlijk ook een optie. In sommige regio's wordt groenafval ook huis aan huis opgehaald. Daarna wordt er in een professionele compostering gecertificeerde compost van gemaakt.

 

Meer ontdekken over duurzaam grasbeheer, mulchen mét en thuiscomposteren van grasmaaisel? 

Ontdek hier meer thuiskringlooptips voor je gras én je grasresten