5 basis-snoeitips op een rijtje

Je wil graag snoeien? Snoeien vraagt kennis en de snoeiregels kunnen erg verschillen van soort tot soort. Hieronder enkele basis-snoeitips op een rijtje: 

Tip 1: Eerst en vooral is het belangrijk een onderscheid te maken tussen de verschillende snoeibeurten in een jaar. Er is een verschil tussen vormsnoei en onderhoudssnoei. De vormsnoei doe je in de winter. Deze bepaalt de globale vorm van de plant en het aantal hoofdtakken dat je wil overhouden. Deze snoeibeurt is nu dus al achter de rug. Met de onderhoudssnoei beïnvloed je de groeikracht, de bloei en de vruchtdracht. Hiervoor is de zomer de beste periode. De snoeiwonde herstelt dan beter en de kans op ziekten is kleiner. 

  • Alle hagen kan je snoeien in april-mei of in augustus-september
  • Heesters die voor 21 juni bloeien (bv. forsythia) snoei je onmiddellijk na de bloei
  • Heesters die na 21 juni bloeien (bv. buddleia = vlinderstruik), snoei je tussen half september en half oktober. De vlinderstruik kan je ook na de vorst snoeien, terwijl de struik ook nog in september en oktober bloeit. Onthoud hierbij dat als je nu snoeit, de struik krachtiger gaat groeien en dus meer bloemen zal geven (… en of je dat wil)

Tip 2: Controleer voor je in het voorjaar snoeit, op de aanwezigheid van vogelnestjes en snoei niet in de nabijheid ervan

Tip 3: Verwijder bij iedere snoeibeurt maximum 20 % van de takken en bladmassa, niet meer

Tip 4: Gebruik scherp en aangepast gereedschap

Tip 5: Werk veilig

Geïnspireerd?  Volg er binnenkort een Vlaco-workshop over, georganiseerd door je intercommunale, gemeente of vereniging. Ontdek hier al onze workshops. 

Wist je dat je je snoeiresten heel nuttig kan inzetten in je kringlooptuin? 

Onze kringlooptips voor het inzetten van snoeihout in de tuin vind je hier

 

Ontdek meer thuiskringlooptips van Vlaco

https://www.vlaco.be/thuiskringlopen