Deelproject C12.2 – Duurzame teeltsubstraten (2021 – 2025)

Deelproject C12.2 – Duurzame teeltsubstraten (2021 – 2025)

In substraten worden nog steeds heel wat niet-hernieuwbare grondstoffen zoals veen gebruikt. Deze actie wil meer duurzame substraten ontwikkelen die zoveel mogelijk lokaal geproduceerde hernieuwbare grondstoffen bevatten. Op die manier kan ook de ecologische voetafdruk van de substraten worden verlaagd. We focussen op stromen met een goede beschikbaarheid en kwaliteit. Het doel is om tegen 2025 10 % meer gerecycleerde producten te gebruiken in hobby of professionele potgronden t.o.v. 2020. 


Enkele van Vlaco’s leden (Igean, IOK en IMOG) brengen vandaag reeds een Vlaco-potgrond met veel minder veen (50 %) en meer (groen- en schors)compost (50 %) op de markt. Het voorbije jaar is al vooronderzoek gebeurd naar de mogelijkheden om het percentage veen verder terug te dringen en te vervangen door houtcompost of houtvezel. We onderzoeken het effect op de nutriëntenbeschikbaarheid en het microbieel leven op laboschaal. 

De komende jaren zal hier verder (bijkomende proeven) en breder (ook andere mogelijke inputstromen) onderzoek rond gebeuren. Er is o.a. een inventarisatie van interessante inputstromen voorzien. Daarnaast zal ook veel aandacht gegeven worden aan de verspreiding van de kennis naar de potgrondfabrikanten om te kiezen voor duurzame lokaal geproduceerde inputstromen.

Betrokken partners en stakeholders: OVAM, Vlaco, AVBS, BPF, ANB, ILVO, PCS

Ontdek meer over Cmartlife

Afbeelding verwijderd.